Nedostatak magnezijuma povezan sa ADD i ADHD kod dece

Naša deca se rađaju u svetu u kojem se sve više dijagnostikuju uslovi kao što su poremećaj nedostatka pažnje (ADD) i Smanjenja pažnje usled hiperaktivnosti (ADHD). Ovi uslovi često se brzo leče, dok roditelji dobijaju nekoliko nejasnih predloga načina života, a glavni savet je prihvatanje stanja i kutije farmaceutskih lekova koje to stanje zahteva. Mnogi roditelji su nezadovoljni ovom vrstom rešenja i razumljivo traže prirodne tretmane za svoju decu. Jedan od ključnih koraka u prirodnom tretiranju ADD-a i ADHD-a jeste da se uverite da vaše dete ima dovoljno magnezijuma.

U poređenju sa prošlim generacijama, živimo u vremenima gde su hrana i “krov nad glavom” dostupni. Ipak, današnja deca su sklona nedostatku magnezijuma ranije nego ikada. Ovo se dešava iz dva osnovna razloga:

1. Stres. Količina stresa u životima naše dece je bez presedana i izgleda da se povećava sa svakom generacijom. Razmislite o tome: fudbalska praksa, slika tela, glasna muzika, matematika, pritisak vršnjaka, uznemiravajuće slike i događaji koji se dešavaju svakodnevno – naša deca su pogođena stresom iz svakog mogućeg ugla. I deca kojoj su dijagnostikovani ADD ili ADHD se bave nivoom stresa sa kojim se još teže mogu suočiti.

Ovaj neverovatni stres, sa pratećim poplavom adrenalina, oduzima telu magnezijum jer je taj mineral neophodan za oslobađanje hormona poput adrenalina. S obzirom na to da se magnezijum koristi za smirenje nervnog sistema, što više stresa deca doživljavaju, njihovo telo gubi više magnezijuma.

2. Loša ishrana. Dečija ishrana danas je ispunjena prerađenom hranom, rafinisanim šećerima i prehrambenim dodacima. Ova vrsta ishrane, što se tiče magnezijuma, utiče na decu na dva načina: Prvo, ova ishrana je izuzetno siromašna magnezijumom. Drugo, rafinisani šećeri i aditivi iz hrane mogu stvarno ugroziti nervni sistem, što dovodi do toga da telo koristi zalihe magnezijuma jer pokušava da izbegne ovaj efekat.

Magnezijum ublažava simptome hiperaktivnosti

Magnezijum opušta um. Telo koristi magnezijum kako bi olakšao slanje poruka kroz naš nervni sistem. Magnezijum se takođe koristi za smirenje nervnog sistema, što je dvostruko važno kod dece sa poremećajima hiperaktivnosti. Uz odgovarajuću količinu magnezijuma prisutnog u telu, deca mogu razmišljati jasnije i bolje se koncentrisati. Magnezijum je takođe ključni faktor u proizvodnji serotonina, važnog neurotransmitera koji pruža osećaj mirnoće i blagostanja. Nizak nivo serotonina je povezan sa iritabilnošću, raspoloženjem i depresijom.

Magnezijum opušta telo. Magnezijum je od suštinskog značaja za opuštanje mišićnih vlakana. Bez ovog esencijalnog mineralnog materijala, grčevi i problemi sa kičmom su uobičajeni problem. Magnezijum pomaže mišićima u telu da se opuste i funkcionišu bez poremećaja. Kada se telo oseća mirno, hiperaktivna deca se lakše ponašaju mirno.

Naravno, postoje i mnoge druge zdravstvene prednosti koje dolaze sa dobijanjem dovoljne količine magnezijuma, a ovo je samo nekoliko primera:

– Magnezijum je od suštinskog značaja za regulisanje šećera u krvi, koji može sprečiti visoke i niske vrednosti.

– Pomaže kod apsorpcije i usvajanja drugih važnih minerala i hranljivih materija.

– Aktivira enzime koji upravljaju proizvodnjom energije, apsorpcijom hranljivih materija, proizvodnjom hormona i još mnogo toga.

– To je moćan antioksidant koji štiti telo od oštećenja slobodnih radikala.

Svi ovi faktori mogu poboljšati sveukupno zdravlje naše dece i pomoći u regulisanju ADD i hiperaktivnosti.

Nađite hranu bogatu prirodnim magnezijumom

Najbolji način da povećate unos magnezijuma vašeg deteta je kroz hranu. Približno pedeset odsto magnezijuma pronađenih u hrani apsorbuje i koristi telo, što je mnogo veći procenat od magnezijuma u obliku suplemenata. Izbor organske hrane kad god je to moguće, jer organske prakse često povećavaju sadržaj magnezijuma u namirnicama. Ovde je lista hrane prirodno bogata magnezijumom:

– Zeleno povrće (kao brokoli)
– Pšenica celog zrna, pirinač, ovas i raž
– Biljke
– Brazilski orasi
– Seme bundeve
– Melase
– Heljda
– Kikiriki
– Pekan
– Tofu
– Indijski orah
– Alge

Magnezijumski dodaci za decu

Iako je u svim slučajevima predložena nutritivna ishrana bogata magnezijumom, većina roditelja hiperaktivne dece smatra da je korisno dopuniti dodatnim magnezijumom. Najlakši način da daju magnezijum je korišćenje praška magnezijum citrata, koji se lako može mešati u čistom voćnom soku bez velikog uticaja na ukus.

Koliko magnezijuma treba da uzima dete varira, ali preporučeni dnevni dodatak (RDA) magnezijuma za decu je:

Godine: 1-3: 80 mg
Godine 4-8: 130 mg
Godine 9-13: 240 mg

Međutim, neki eksperti poput doktora Leo Gallanda, autora Superimmuniti for Kids, kažu da je hiperaktivnoj deci možda potrebno 6 mg po kilogramu telesne težine dnevno.

U svakom slučaju, počnite sa malim dozama i povećajte tokom perioda kako biste izbegli probavne probleme. Preporučuje se optimalna apsorpcija pune količine u 2-4 doze dnevno. Izostajanje stolice mogu biti znak da dete uzima previše magnezijuma ili jednostavno da se količina mora podeliti na manje doze. Ako dete već uzima podeljene doze i još uvek učestale stolice, onda nivo doziranja treba smanjiti.

Još jedan način da detetu podstaknete zalihe magnezijuma je dodavanje Epsom soli u njihovu kupku. Ovo ima neverovatno umirujući, detoksikacijski efekat koji je posebno pogodan za hiperaktivnu decu.

Zapamtite da je uklanjanje nedostatka magnezijuma kod dece značajan proces: raditi na uklanjanju stresora koji uzrokuju nedostatak magnezijuma, izbegavanju prerađene hrane i rafinisanih šećera, konzumacija hranljivih obroka bogatih prirodnim mineralima i dodatni magnezijum po potrebi. Sprovođenje svih ovih elemenata može dinamično promeniti fizičko i mentalno zdravlje vašeg deteta i može biti baza za lečenje cele porodice.

Sakrij

Korpa

Nema proizvoda u korpi.