Epsom soli za sobne biljke

Epsom soli su veoma lake za svakodnevnu upotrebu. Jednostavno rastvorite dve kašike Epsom soli u litar vode i tom vodom zalivajte biljke oko mesec dana.
On je odličan za sobne biljke jer one ovim putem dobijaju neophodne hranljive materije, dolazi do akumulacije prirodnih soli što oživljava biljku. Kao i većini biljka potrebno je mnogo sunca, pa ih tamo treba i negovati osim ako nije drugačije naznačeno. Možete gajiti i povrtarske biljke i prinos će sigurno biti veći. Što naroćito pogoduje ljudima koji žive u manjim stambenim jedinicama, bez bašte ili dvorišnog prostora. Možemo se hraniti zdravo i u manjem zatvorenom prostoru!

Prva sadnja sa Epsom solima

Za postavljanje bašte i početnu sadnju, možete prskati jednu šolju soli na 100 kvadratnih metara. Pomaže klijanju semena i početni rast će biti jak i snažan.

Epsom soli potpomažu rastu svom voću, povrću, lekovitim biljkama (osim žalfiji) i mogu se koristiti u bilo kojoj fazi rasta biljke. I kašika je dovoljna na litar vode u fazi nakon sadnje, kada krene da raste i na kraju kada povrće počinje da sazreva. Ova praksa će dati bolje prinose i bogatiju baštu.

Zanimljive činjenice…

Paradajz je sklon nedostatku magnezijuma, kasnije u toku vegetacije, a to se prikazuje kroz žuto lišće i manjak prozvodnje. Možete imati koristi od Epsom soli tretmana i na početku njihove sadnje i tokom sezone. Jednostavno dodajte jednu kašiku po podnožju biljke oko baze same biljke i sa pomenutim rastvorom prskajte biljku.
Paprike su takođe sklone nedostatku magnezijuma i napreduju znatno bolje sa Epsom solima. Isto možete primeniti doziranje kao i kod paradajza, dodavanjem u rupu jednu, dve kašike prilikom sadnje, a zatim dva puta nedeljno prskati. Studije Nacionalnog Udruženja Bašta pokazuje da četiri od šest zasada paprika imaju bolje prinose od onih netretiranih sa Epsom solima.

Epsom soli će pozitivno uticati i na rast ruža, žbunja, drveća i doprineće lepoti Vaše bašte i travnjka jer će i ono biti zelenije i bujnije.