Epsom soli i baštovanstvo

Epsom soli su proslavljeni i popularni dodaci u organskoj bašti. Sve više se čita i piše o “zelenijem” životu, a Epsom soli su idealan odgovor na potrebe organske bašte. Isplativ, a koristan za Vaše biljke, bilo da ih gajite van ili unutar kuće.

Jedini dodatak organskoj bašti koji ima potpuno drugačiju hemijsku strukturu, od bilo koje druge soli, Epsom soli (Magnezijum sulfat) su odličan dodatak baštama, doprinose bujnijoj i zelenijoj travi, punijim ružama, zdravom i živom zelenilu. One su kao dodatak tj. začin koji koriste kuvari u svojim vrhunskim kulinarskim dostignućima. Samo malo kvalitetnog začina i Vaša bašta će postati neodoljivo lepa i bujna. Epsom soli omogućuju bolju iskorišćenost đubriva i omogućuje tlu da postane vitalnije, kako za travnjake, žbunje tako i za drveće.

Epsom soli se sastoje isključivo od magnezijum sulfata. Isti ovi minerali koji su korisni za kupanje tako su korisni i za biljke, i veoma bezbedni za zemljište. Magnezijum je koristan za biljke od početka rađanja, pomaže kod klijanja semena, jačanja ćelijskih zidova, tako da biljka može primiti esencijalne nutritijente. Magnezijum igra ključnu ulogu u fotosintezi, stvaranjem hlorofila, biljke pretvaraju sunčevu svetlost u hranu. Magnezijum omogućava upijanje fosfora i azota, koji služe kao vitalne komponente đubrenju zemljišta.

Takođe je važan i sulfat, mineralni oblik sumpora se može naći u prirodi i jednako je važan nutrijent za život biljaka. Sulfat je od suštinskog značaja za zdravlje i dugovečnost biljaka, a i saradnik je i u proizvodnji hlorofila. On spaja zemlju sa ključnim hranljivim materijama kao što su azot, fosfor i kalijum. Sulfat radi u kombinaciji sa magnezijumom da se stvori “Vitamin” pun minerala, što je značajno za ishranu i benefit samog vrta.